nazad
english
infobaza onama linkovi kontakt
naslovna

Сим - Acipenser nudiventris

Сим достиже 200 цм дужине и 80 кг тежине. Има од 11 до 17 дорзалних плоча, латералних од 49 до 74. Вентралних плоча има од 11 до 17, али код одраслих јединки оне могу бити делимично или потпуно одсутне. Прва дорзална плоча стоји под нагибом у односу на профил главе. Доња усна није прекинута по средини, и по томе се сим разликује од свих осталих јесетарских врста. Брчићи су ресасти, а рило правилног конусног облика.

Сим је распрострањен у сливу Аралског, Каспијског, Азовског и Црног мора. Иако сим формира и анадромне и резидентне популације, у Дунаву је присутан само резидентни тип. Преферирано станиште је условљено исхраном сима, па најчешће борави у плићој води изнад муљевитог дна.

Максимална забележена старост сима је 36 година. Мужјаци полну зрелост достижу са 6 до 9, а женке са 12 до 14 година старости. Женке се мресте сваке 2 до 3 године. Сим се мрести од краја априла до јуна, на температурама од 10 до 15 ºC. За мрест бира шљунковиту, камениту или глиновиту подлогу, са брзим протоком воде.
(www.fishbase.org)
Исхрана сима у Дунаву се састоји из ларви Ephemeroptera, Chironomidae, Trichoptera и других инсеката, мекушаца и ракова. Адултне јединке у морима се такође хране и рибама.
Ареал сима; површина под зеленом бојом - присутна, под црвеном - ишчезла (www.cites.org)

За сима је установљен трајни ловостај ("Службени гласник РС", број 36/09). Сматра се да је популација сима у басену Дунава у процесу потпуног ишчезавања, с обзиром да су током последњих педесет година у Дунаву били присутни само ретки појединачни налази ове врсте.

 

Преузето из: Ленхардт, М., Хегедиш, А. и Јарић, И. (2005). Акциони план управљања јесетарским врстама у риболовним водама Републике Србије. Институт за Биолошка Истраживања "Синиша Станковић", пп. 21. Урађено за потребе Министарства за науку и заштиту животне средине Републике Србије.

Интернет презентација финансирана од стране Министарства заштите животне средине. Вебдизајн & одржавање: Иван Јарић ijaric@imsi.rs